Vuxnas alkoholkonsumtion och barn

Barnpsykologens 5 tips kring alkohol och barn

Kan föräldrar festa till det även om barnen är med eller ska de vuxna hålla sig till något enstaka glas? Barnpsykologen Jenny Klefbom ger konkreta tips på hur man kan tänka.

Nio personer i olika åldrar skålar i kaffekoppar vid ett fikabord i sommarkväll.

Frågan om barn och alkohol är inte enkel, men antagligen något som många föräldrar funderar på. För barn kan få det svårt när det händer saker som de inte förstår.

– Det som kan hända med alkohol är att du inte blir lika mottaglig för barnets signaler, säger barnpsykologen Jenny Klefbom. 

1. Ställ dig i barnets skor

– Barn ska inte behöva uppleva föräldrar som sluddrar, snubblar eller somnar på grund av alkohol. Eller att föräldrar blir arga för att de har dåligt ölsinne.

Något glas vin behöver inte göra dig till en dålig förälder, men barnets känslor måste få gå först. Barnet ska inte behöva skämmas för att föräldern blir full.

– Blir mamma eller pappa bara lite sprallig, gladlynt eller vimsig är det kanske okej, men om andra vuxna tystnar lite obekvämt när mamma eller pappa säger något, om mamma eller pappa hamnar i konflikter eller gör bort sig – då känner barnet av det.

Man kan säga till sina barn att nu har jag druckit lite vin och kan vara lite flamsig, säg till om ni tycker jag är konstig.

2. Gör ett inre klara av-test

Om barnet slår sig, blir sjukt eller brandlarmet går måste du kunna vara där. Och du ska kunna lyssna om barnet vill berätta något som är viktigt för honom eller henne.

– Det gäller även när barnet gått och lagt sig. En del väntar med att dricka till dess, men det gäller att klara av alla situationer som kan uppstå, även när barnet har somnat.

3. Använd barnvaktsbarometern

Ett sätt att konkret följa punkterna ovan är att ta mormor eller en annan barnvakt som barometer.

– Vad tycker jag är okej att de gör när de tar hand om mitt barn? När känns det tveksamt? Det fungerar som en bra vägledning.

Föräldrapar vid middagsbord tittar på sitt lilla barn.

4. Välj tillfällen

Jenny Klefbom vet att en del föräldrar vill dricka alkohol och lägger ingen värdering i det.

– Varför inte skaffa barnvakt om man vet att det är fest med mycket dricka. Och ibland kan det vara fel tillfälle med alkohol. Är det många barn med kanske man kan spela spel istället för att sitta och dricka vin?

5. Prata med barnet

En god relation till sitt barn får man generellt genom att prata med dem om det mesta. Ansvaret är förälderns.

Det gäller att fråga hur barnet tänker och uppfattar situationer och händelser. Och att lyssna på svaren. Det här gäller även situationer med alkohol.

– Man kan säga till sina barn att nu har jag druckit lite vin och kan vara lite flamsig, säg till om ni tycker jag är konstig. Om barnet skulle säga att det var obehagligt ska man ta det på största allvar.

Jenny Klefbom menar att man kan använda samma förhållningssätt när det gäller andra.

– Om man ser en full person på bussen kan man förklara det efteråt. Det hjälper barnet att förstå varför någon ser lite konstig ut och att folk är olika. Och viktigast av allt är att det hjälper dem att känna igen när någon är full, och att man kanske bör gå därifrån.