Röda utslag eller rodnad i ansiktet av vin eller annan alkohol
Detta är ganska vanligt och sägs bero på att kroppen reagerar på alkoholen i sig eller på något annat ämne, till exempel histamin, färgämnen eller sorbinsyra.
Alkohol
Själva alkoholen är den vanligaste orsaken till illamående och olika reaktioner när det gäller alkoholdrycker. Migrän, huvudvärk, rodnad och utslag utlöses ofta av alkoholen (eller ämnen som bildas när alkoholen börjar brytas ned i kroppen).
Histamin
Vissa, men inte många, är överkänsliga för histamin som är ett naturligt ämne i kroppen. Det finns även i lagrad ost, yoghurt, avokado, tomat, jordgubbar, hallon, skaldjur, fet och rökt fisk som makrill och tonfisk på burk. Även choklad, banan, ägg och ananas kan få kroppen att utsöndra histamin. Histamin finns också i mer eller mindre alla viner, särskilt röda viner som har lagrats länge på fat.
Kroppen tar upp histaminet och känsliga personer kan reagera med exempelvis migränanfall eller rodnad. (Reaktionen kan dock även komma från någon histaminrik matvara som ätits tillsammans med vinet.)
Tyvärr går det inte att säga vilka viner som innehåller minst histamin, det skiljer sig mellan olika vinfat. I regel är dock halterna i vin mycket låga och ligger på runt 10 milligram per liter i vitt vin och mindre än 30 milligram per liter i rött vin.
Sulfiter
Är du överkänslig mot sulfiter bör du undvika söta viner. Främst drabbas astmatiker, eftersom att sulfiterna kan dra ihop luftrören. Sulfiter finns i alla viner och tillsätts i stort sett alltid. Generellt sett är halterna lägre i ekologiska viner.
Färgämnen
Färgämnen kan orsaka hudutslag och astmaanfall hos överkänsliga. Färgämnen tillsätts i många blanddrycker, starkviner, cider, likörer och andra spritsorter.
Smakämnen
Kryddor, extrakt från nötter, kakao, bär och örter kan framkalla allergiska reaktioner hos personer som har en sådan allergi. Kinin kan finnas i en del apertifviner, liksom i tonic. Reglerna om innehållsförteckning är inte lika omfattande för alkoholdrycker som för mat och andra drycker. EU kräver bara att vissa allergener märks ut på förpackningen, till exempel mjölk, jordnötter, sulfiter och spannmål med gluten.
Gluten
Öl görs på spannmål och de som är känsliga för gluten kan reagera på det. Det finns ”glutenfri öl” att köpa. Sådan öl får inte hålla en högre glutenhalt än 20 mg/l.
Viner och starkviner är glutenfria. Inte heller destillerade spritsorter som whisky, gin och vodka innehåller gluten, då spannmålet som det görs på försvinner i destilleringen. Rom, tequila, konjak och annan brandy tillverkas av andra råvaror och innehåller heller ingen gluten alls.
Laktos
Laktos finns i gräddlikör och milk stout (eller sweet stout). Mängden är så liten att det inte bör betyda något för den som är laktosintolerant.
Ägg- och mjölkproteiner
I en del viner kan det finnas spår av mjölk/mjölkprodukter eller ägg/äggprodukter. De används som klarningsmedel. Är vinet från 2012 eller senare ska det framgå på förpackningen om vinet kan innehålla mjölk/mjölkprodukter eller ägg/äggprodukter.
Sorbinsyra
Sorbinsyra kan finnas i vita viner, glögg och cider, men är ovanligt i rött vin. Ämnet kan ge känsliga personer irriterad hud och rodnad kring munnen.
Tanniner
Druvskalen och fatlagringen anses göra att särskilt röda viner framkallar migrän. En vanligare orsak till migränattacker är alkoholen i sig.
Jäst
Alkoholdrycker jäser och jästen kan framkalla överkänslighetsreaktioner. Det gäller viner som inte klarnas och öl med jästfällning, till exempel hefeweizen.
Karmin
En tillsats i bland annat Campari som kan ge en svår allergisk reaktion.