Enligt regeringen innebär förslaget att gårdsförsäljning kan möjliggöras samtidigt som Systembolagets detaljhandelsmonopol värnas. Det kommer att vara en tydlig skillnad mellan den försäljning som sker hos Systembolaget och den försäljning som sker direkt hos producenten, som i enlighet med utredningens förslag ska ske i samband med ett betalt studiebesök.
Utredningens förslag i korthet:
- Förslaget inkluderar alla dryckesslag; öl, vin, sprit och cider, men det finns inga krav på att råvaror produceras eller odlas på plats bortsett från druvor.
- Förslaget omfattar företag som årligen producerar högst 75 000 liter spritdrycker, 400 000 liter jästa drycker upp till 10% alkohol (till exempel öl och cider) och 200 000 liter jästa drycker över 10% (till exempel vin).
- Varje konsument får köpa 0,7 liter spritdryck och 3 liter vardera av vin, starköl och andra jästa drycker.
- Försäljning ska ske på plats till besökare mellan kl 10.00 och 20.00 i samband med ett betalt studiebesök.
Utöver utredningen föreslår man ytterligare ett antal försiktighetsåtgärder:
- Gårdarna ska informera om risker och skador med alkoholkonsumtion
- Krav på egenkontroll
- Maxproduktion sätts lite lägre för svaga jästa drycker med hänsyn till EU-rätten.
Vad säger EU-rätten?
EU låter alla medlemsländer föra en egen alkoholpolitik. Sverige har valt en lösning som innefattar ensamrätt och den lösningen måste då vara konsekvent, sammanhängande och icke-diskriminerande.
Produkterna i Lokalt och småskaligt
På Systembolaget finns över 2 600 lokalt och småskaligt producerade öl från bryggerier från Norrbotten till Skåne och viner från över 30 svenska vingårdar. I sortimentet finns också produkter från till exempel Finland och Danmark.
Systembolaget ger de lokala producenterna tillgång till en modell med räckvidd över hela landet och som behandlar alla leverantörer och producenter lika.
För att en dryck ska hamna i sortimentet Lokalt och småskaligt gäller det att produkten:
- Är hantverksmässigt tillverkad och att endast ett fåtal personer varit delaktiga i tillverkningen.
- Att produktionsstället ligger högst 15 mil från Systembolagets butiker.
- Att den årliga volymen på tillverkning uppgår till högst 50 000 liter öl och cider, 20 000 liter vin, 13 000 liter starkvin, 10 000 liter sprit.