Arbeta förebyggande med ungas drickande

Du som jobbar nära unga, i ditt yrke eller ideellt, kan ibland behöva ta snacket om alkohol – med föräldrarna, med tonåringarna själva eller kanske med andra yrkesverksamma. Här hittar du mallar, presentationer, inspelade seminarier och och fördjupande fakta som du kan använda i arbetet.

Varför minskar konsumtionen?

Alkoholkonsumtionen minskar bland unga över hela världen. En vanlig myt är att ungdomar istället använder andra droger, men konsumtionen av narkotika har inte ökat och de som använder narkotika dricker även alkohol.

Forskare och experter vet inte exakt varför, men här är några populära förklaringar:

Mer tid hemma

Unga idag bor hemma längre än tidigare generationer, de tillbringar också mer tid i hemmet och därmed också där föräldrarna är. Det innebär att unga idag befinner sig under föräldrars mer eller mindre passiva kontroll. Man brukar prata om en förlängd ungdomstid. 

Andra intressen

Många unga tillbringar mycket tid med fritidsaktiviteter som spel och streamande. De både umgås och har en hel del av sina sociala kontakter via sociala medier. Skolarbete och organiserade fritidsaktiviteter tar också mer tid.

Färre kompisar dricker

Idag är det en minoritet av eleverna i åk 9 som någon gång druckit alkohol. Det ”nya normala” är alltså att inte dricka, vilket i sin tur gör att tonåringar mer sällan ställs inför valet att dricka.

En skötsam generation

Ugna idag gör också  andra klokare val, utöver att dricka mindre. De röker mindre och det är färre som begår brott. Man brukar prata om en skötsam generation.

Varför unga inte ska dricka alkohol

Barn och unga tål alkohol sämre då hjärnan inte är färdigutvecklad förrän vid 25 års ålder. Det innebär att konsumtion i ung ålder ökar risken att utveckla ett beroende och drabbas av andra skador.

Förmågan att se konsekvenserna av att bli full har inte heller utvecklats, vilket ökar risken för att råka illa ut.

Systembolaget arbetar hårt för att skydda unga från alkohol. Det är därför vi alltid ber om legitimation för personer som skulle kunna vara under 25 år.

Vi följer också alkohollagens regler om försäljning som handlar om tre viktiga punkter:

  • Den som är under 20 år får inte handla på Systembolaget
  • Den som är märkbart påverkad får inte handla på Systembolaget
  • Den som misstänks langa får inte handla på Systembolaget.

Ju senare alkoholdebut, desto bättre

Ju längre vi kan skjuta upp alkoholdebuten, desto bättre. Därför är det viktigt att inte bjuda unga på alkohol och framför allt, säga nej till att köpa ut, vilket dessutom är olagligt. Att säga nej kan göra stor skillnad. Varför? Jo, varannan tonåring skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte fick den av någon som de känner.

Källor:

Monti PM, Miranda R Jr, Nixon K, Sher KJ, Swartzwelder HS, Tapert SF, White A, Crews FT. Adolescence: booze, brains, and behavior.

Silveri MM. Adolescent brain development and underage drinking in the United States: identifying risks of alcohol use in college populations.

Hur mycket dricker unga och varför?

Webbinarium med Lars Sjödin, arrangerat av Systembolaget och Verksamhetsområde Psykiatri vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala. Sändes den 4 november 2020.