Alkohol, livsstil och välmående

Stressa ner utan öl, vin och drinkar

Ett glas vin för att varva ned från alla måsten som bubblar över. Det känns skönt, men hjälper bara tillfälligt. På sikt kan det ibland öka stressen.

Fullt blås på jobbet och massor att fixa hemma. Och så vill vi vara bra föräldrar och vänner. Mycket är skoj, men ändå måste du vara ett expresståg för att hinna med allt. Du är konstant uppe i varv. När folk pratar om balans i livet tänker du ”hur då?”.

Detta är inget onormalt idag, men konstant och långvarigt stresspåslag kan leda till psykisk ohälsa. Psykisk ohälsa växer i Sverige och är idag ett folkhälsoproblem, enligt Socialstyrelsen.

Alkohol förmodligen vanlig stressmedicin

Stress går att hantera på flera sätt. Att ta ett glas vin eller en liten jamare är ett, och det är förmodligen ganska vanligt. Har du börjat må dåligt av stressen kanske det blir några öl för att slippa ifrån hela alltet.

Alkohol ingen bra hjälp

Problemet med att använda alkohol som stressmedicin är att det kan göra dig ännu mer känslig för stress. Torbjörn Åkerstedt är professor på Stressforskningsinstitutet:

Porträttbild på Åkerstedt i utomhusmiljö

– Sömn och stress hänger ihop. Stress stör sömnen och dålig sömn föder stress. För mycket alkohol kan störa sömnen. Däremot är det inte särskilt troligt att alkohol skulle föda stress, annat än om alkoholintaget är så stort att det stör prestationsförmågan. Då kan även måttliga krav bli för stora och därmed stressande, säger han.

Tips mot stress

Känslomässiga reaktioner blir dessutom starkare vid alkoholintag. Det gäller såväl glädje som ilska och irritation. Negativa reaktioner är inte stress i sig, men de ger stresspåslag.

– Det finns bättre sätt att varva ned än alkohol, till exempel motion eller andnings- och avslappningsövningar. Framför allt bör man försöka få till god sömn och komma åt det som stressar en, om det så är på jobbet eller privat eller både och. Ta små steg så brukar det gå, säger Torbjörn Åkerstedt.

Vad händer vid 0,8 promille?

Promille