Alkohol är efter rökning den största riskfaktorn bakom att människor utvecklar cancer i Sverige. 5,8 procent av alla cancersdödsfall beräknas vara orsakade av alkoholkonsumtion.
Alkohol kan orsaka cancer i flera organ. Tydligast samband har konstaterats mellan alkoholkonsumtion och cancer i munhåla, svalg, struphuvud, matstrupe, lever, tjocktarm, ändtarm och bröst. Det finns också troliga samband mellan alkohol och cancer i en rad andra av kroppens organ.
Tre saker alla inte vet om alkohol och cancer
- Vilken dryck – om det är vin eller sprit till exempel - har ingen betydelse för cancerrisken.
- En undersökning från 2022 visar att 8 av 10 svenskar vet att alkoholkonsumtion kan öka risken för att få cancer. De flesta tror däremot att det enbart gäller vid hög konsumtion.
- Risken att få cancer orsakad av alkohol är störst hos dem som har hög alkoholkonsumtion, men även låg och måttlig konsumtion ökar risken.
Alkohol och cancer – så hänger det ihop
Se filmen där Kjell Olsson, legitimerad dietist och hälso- och sjukvårdsstrateg i region Skåne, förklarar hur alkohol påverar risken att utveckla cancer.
WHO-samarbete kring ökad kunskap
Systembolaget har inlett ett samarbete med Världshälsoorganisationen (WHO) om att testa olika typer av kunskapshöjande aktiviteter, för att öka kunskapen om sambanden mellan alkohol och cancer.
Insatserna inleddes under 2023 och är en del av WHO/Europas projekt EVID-ACTION, som syftar till att få fram och sprida evidens kring åtgärder som begränsar alkoholkonsumtion och skador.
Lågriskkonsumtion
Den senaste forskningen säger att konsumtion där man dricker mindre än fyra standardglas per tillfälle och tio i veckan innebär låg risk för att drabbas av negativa effekter från sin alkoholkonsumtion, oberoende av kön.
Vill du få koll på din konsumtion? Prova vår app Måttfull.
Läs mer om alkohol och cancer
Nationellt informationsinitiativ under ledning av Regionalt Cancer Centrum alkoholochcancer.se
Cancerfonden: Alkohol och cancer hänger ihop - så minskar du risken | Cancerfonden