Alkoholberoende och medberoende

Alkoholberoende – var går gränsen?

Alkoholberoende innebär att vara både psykiskt och fysiskt beroende av alkohol. Men hur vet man var gränsen går? Och vilka tecken ska man leta efter?

Om du funderar på om du själv, en närstående eller någon du känner är alkoholberoende finns skäl att söka hjälp och stöd. En diagnos kan fastställas på olika sätt, den manual som vanligtvis används inom vården är ICD-10, som är framtagen av WHO, Världshälsoorganisationen. 

6 kriterier för alkoholberoende

I ICD-10 finns sex kriterier, varav tre ska vara uppfyllda under det senaste året.  

  1. Du känner ett starkt behov, ett sug, av att dricka alkohol. 
  2. Du har svårt att kontrollera din konsumtion.  
  3. Du drabbas av abstinenssymptom som oro, ångest, hjärtklappning och svårigheter att sova.  
  4. Du tål mer alkohol än du gjorde tidigare, du har ökat din tolerans.  
  5. Du blir allt mer ointresserad av annat än alkohol, och försummar viktiga förpliktelser i ditt liv.  
  6. Du fortsätter att dricka alkohol trots att det orsakar skador. 

Vill du läsa mer om orsakerna till alkoholberoende, hur det utvecklas och vad som händer i hjärnan, besök gärna Alkoholberoende - 1177. 

Alkoholism, alkoholberoende eller alkoholbrukssyndrom?

Det vanligaste sättet att i folkmun benämna alkoholberoende (eller alkoholbrukssyndrom, som är den korrekta termen inom vården) är alkoholism, men det ses idag av många som arbetar med beroendevård som ett förlegat begrepp. Anledningar är att ordet alkoholism kan föra tankarna till någon som är så långt inne i sitt alkoholberoende att det märks och syns tydligt för omgivningen. Kanske förlorar man familj och boende. Sitter ute på parkbänken och dricker. Alkoholism är därmed ett begrepp som många inte känner igen sig i, även om man har problem med alkoholberoende, och skulle behöva söka hjälp.