Alkoholberoende och medberoende

Finns ofarligt drickande av alkohol?

Hur mycket alkohol är egentligen okej att dricka utan att det påverkar hälsan? Forskning visar att det inte finns någon helt riskfri gräns, men att vissa nivåer innebär lägre risk än andra. Här går vi igenom vad forskningen säger – och vad du själv kan tänka på.

Många ställer sig frågan: "Finns det en säker gräns för alkohol?" Svaret är inte helt enkelt, eftersom riskerna beror på hur mycket och hur ofta man dricker, men också på individuella faktorer som ålder, kön och hälsa.

Forskning visar att även små mängder alkohol kan innebära hälsorisker, men att vissa nivåer innebär lägre risk än andra. Men var går gränsen – och hur vet man om ens alkoholkonsumtion ligger på en nivå som är säker för hälsan?

Finns det en gräns för ofarligt drickande?

Det finns ingen helt riskfri alkoholkonsumtion, men flera internationella forskningsinstitut har tagit fram riktlinjer för lågriskkonsumtion. Dessa riktlinjer skiljer sig mellan olika länder men ger en vägledning kring nivåer där riskerna är lägre.

  • Världshälsoorganisationen (WHO) konstaterar att ju mindre alkohol man dricker, desto bättre är det för hälsan.
  • I Sverige har Folkhälsomyndigheten tidigare använt riktlinjer som satt en gräns för lågriskkonsumtion vid ungefär 10 standardglas per vecka för män och kvinnor.
  • I vissa länder, som Kanada, har riktlinjerna skärpts till max 2 standardglas per vecka för att minimera hälsorisker.

Det viktigaste att komma ihåg är att även små mängder alkohol kan påverka kroppen, särskilt om man dricker ofta.

Hur stort är ett standardglas?

Ett standarglas alkohol innehåller 12 gram ren alkohol. Vilket motsvarar till exempel 50 cl folköl, ett litet glas vin eller 4 cl sprit. 


Illustrationen visar hur mycket av olika drycker som räknas som ett standardglas. Hur mycket ett standarglas innehåller beror på hur hög alkoholhalten i drycken är. 

Hur påverkar alkohol kroppen och hjärnan?

När vi dricker alkohol påverkas hjärnans signalsubstanser, som styr humör, sömn och beteende. Men alkohol påverkar också vår kropp på andra sätt:

  • Berusning är ett tecken på förgiftning – ju oftare du blir berusad eller ju mer du dricker, desto högre är risken för skador på hjärnan och kroppen.
  • Om du känner av alkoholen dagen efter eller sover dåligt på grund av drickandet, är det ett tecken på att det blev för mycket – även om du bara drack något glas.
  • Regelbundet drickande kan leda till beroende – att dricka lite varje dag kan öka risken för att successivt börja dricka mer, vilket i längden kan skapa ett beroende.
  • Drickande ökar risken för olyckor och ånger – alkohol försämrar balansen, omdömet och reaktionsförmågan, vilket ökar risken för fall, skador och beteenden man kan ångra.

Vad påverkar riskerna med alkohol?

Hur alkohol påverkar kroppen och hälsan beror på flera faktorer:

  • Hur mycket du dricker – även små mängder kan påverka kroppen och hjärnan.
  • Hur ofta du dricker – att sprida ut alkoholkonsumtionen över tid minskar riskerna jämfört med att dricka mycket vid enstaka tillfällen.
  • Ålder och kön – yngre och kvinnor är generellt mer känsliga för alkoholens effekter.
  • Genetik och hälsa – vissa har en högre biologisk känslighet för alkohol än andra.

Forskning har också visat att alkoholkonsumtion kan öka risken för vissa sjukdomar, bland annat högt blodtryck, cancer och psykisk ohälsa.

Graviditet och alkohol – vad gäller?

  • Gravida bör inte dricka alls. Alkohol kan leda till fosterskador, och det finns ingen säker konsumtion under graviditeten.
  • Ammande bör dricka måttligt. Små mängder alkohol överförs till bröstmjölken, men effekten beror på mängd och hur tätt inpå amningen alkoholen dricks.

Det säkraste valet för gravida  är därför att avstå helt, medan ammande kan planera sitt intag för att minimera risken.

Hur kan jag själv reflektera över min alkoholkonsumtion?

Det kan vara bra att då och då fundera över sitt drickande. Ställ dig själv några enkla frågor:

  • Dricker jag oftare än jag egentligen vill?
  • Känner jag att alkohol påverkar min hälsa, sömn eller humör?
  • Har jag svårt att avstå från alkohol i vissa situationer?

Ett bra sätt att se över sitt drickande är att göra nättestet alkoholprofilen.se. 

Det går snabbt och är anonymt. Laddar du ner vår app måttfull kan du också få hjälp att hålla koll på ditt drickande.

Låg risk är inte noll risk

Alkohol är aldrig helt ofarligt och det är inte nyttigt. Alkohol är trots allt ett gift. Med andra ord: att hålla sig under rekommendationerna är inte samma sak som noll risk. Ju närmare du kommer gränserna, desto högre risk löper du för att drabbas av negativa hälsoeffekter. 

Kroppen påverkas direkt

Levern påverkas från första droppen och risken för att utveckla cancer ökar kontinuerligt, ju högre konsumtion desto högre risk.

Läs mer: Alkohol och sjukdomar

Hjärnan och kroppen tar skada av berusning. Berusning är ett tecken på förgiftning. Ju oftare du blir berusad eller ju fullare du blir, desto högre risk för alkoholskador. Känner du något dagen efter eller sover du dåligt på grund av alkoholen, är det tecken på att det blev för mycket. Även om du bara drack något glas.