Alkoholberoende och medberoende

Riskbruk - hur mycket alkohol är farligt?

Det finns inget sätt att dricka alkohol helt utan risker. Men mindre är bättre än mer. Hur ser rekommendationerna för alkoholkonsumtion ut? Här kan du läsa om vad ett riskbruk av alkohol innebär.

Du är kanske en av många som tycker att du inte dricker för mycket alkohol, inte mer än personer i din närhet. Men forskning visar att det kan finnas skäl för dig att ändå reflektera över hur mycket alkohol du dricker. Socialstyrelsen har ändrat gränsvärdena för riskbruk av alkohol, vilket betyder att fler människor dricker alkohol på ett sätt som innebär risker för skador på kroppen.

Vad innebär riskbruk av alkohol?

Riskbruk mäts i hur många standardglas man dricker per vecka eller vid ett och samma tillfälle. Samma gränsvärden gäller oavsett kön.  

  • Tio eller fler standardglas per vecka eller

  • Fyra eller fler standardglas vid ett tillfälle minst en gång i månaden 

Dricker du alkohol på den här nivåerna ökar risken för negativa konsekvenser för din hälsa på kort och lång sikt. Vid gränsvärdena ökar risken för skador på kroppen och hjärnan - sjukdomar, psykiska, fysiska och sociala problem. Saker som kanske inte känns i kroppen omedelbart, men som har betydelse över tid.  

Hur mycket är det i ett standardglas?

  • 50 cl folköl 
  • 33 cl starköl 
  • 12 cl vin 
  • 4 cl sprit 

Riskbruk av alkohol kan utvecklas till beroende

Det kan vara bra att känna till att när du dricker mycket under en längre tid, över gränsvärdena för ett riskbruk av alkohol, vänjer sig hjärnan, och du riskerar att utveckla ett beroende. Det kan kännas som att hjärnan har blivit kidnappad, att du har förlorat kontrollen över ditt drickande, och det är svårt att dra ner på alkoholen. Men även personer som inte är beroende kan få skador av alkohol, både av sitt eget och andras drickande. Det går inte att veta säkert om just du kommer att drabbas, men en bra tumregel är att det är bättre att dricka mindre. Vi är helt enkelt olika känsliga för alkohol, och har inte samma genetiska eller sociala förutsättningar.  

Risk för skador även vid lägre alkoholkonsumtion

Unga, äldre och sjuka är känsligare för alkohol, och riskerar att få skador även vid en lägre alkoholkonsumtion. Det kan också vara bra att känna till att risken för vissa sjukdomar, till exempel cancer, ökar även om du dricker mindre alkohol än nivåerna för riskbruk.  

Ändrade gränsvärden för riskbruk av alkohol

I september 2023 ändrade Socialstyrelsen gränsvärdet för riskbruk hos män. Numera gäller samma gränsvärden för alla, oavsett kön. Risken att drabbas av skador och sjukdomar ungefär lika hög för kvinnor och män vid gränsvärdena. Dessutom finns det forskning som tyder på att alkohol inte har några positiva effekter alls på hälsan, vilket man tidigare trodde.  

Rekommendationerna riktar sig till vården, det vill säga de är rekommendationer för när vården ska erbjuda patienter stöd och hjälp med att dricka mindre, inte för din konsumtion. Samtidigt är det förstås viktigt för dig som dricker alkohol att känna till vid vilka nivåer Socialstyrelsen bedömer att vården ska erbjuda dig stöd och hjälp.