Promille och dagen efter

Alkoholförbränning

Kroppen förbränner alkohol i sin egen takt, och det finns inga sätt att snabba på processen. Det tar tid att bli nykter efter att ha druckit alkohol, helt enkelt. Till exempel tar det i snitt lite över två timmar att förbränna en 33 centiliters starköl.

Hur snabbt kan kroppen förbränna alkohol? 

Siffrorna är ungefärliga och beräknade för en person som väger 70 kg. Den faktiska förbränningstakten kan variera beroende på vikt, metabolism och andra individuella faktorer. Hur snabbt du dricker spelar också roll.

Dryck och mängd Förbränningstid 
Lättöl, 33 cl (2,2 %)  1 timme
Folköl, 50 cl (2,8 %)  1,5 - 2 timmar
Folköl, 33 cl (3,5 %) 1,5 - 2 timmar
Folköl, 50 cl (3,5%) 2 - 2,5 timmar
Starköl, 33 cl (5,0 %) 2 - 2,5 timmar
Starköl, 50 cl (5,0 %) 3 - 4 timmar
Glas vin, 12,5 cl (12 %)  2 - 2,5 timmar
Glas vin, 12,5 cl (13 %) 2 -2,5 timmar
Flaska vin, 75 cl (13 %)  11 - 12 timmar
Sprit, 4 cl (40 %) 2 - 2,5 timmar
Halv flaska sprit, 35 cl (40 %) 16 - 17 timmar

Kan jag räkna ut min promille? 

Det finns bara ett sätt att veta sin promillehalt, och det är att göra ett utandningsprov, eller blåstest som det också kallas. Vanligen utförs de av polisen, men det finns också alkoholmätare att köpa för hemmabruk. 

Promilleräknare ger inte en rättvisande bild 

Olika promilleräknare kan ge ett hum, men individuella skillnader gör att en enkel räknare inte ger en rättvisande bild. Några faktorer som spelar roll för hur hög promille du har i blodet: 

  • Hur mycket vatten och fett du har i kroppen. 
  • Hur länge sedan du åt senast. 
  • Din blodvolym, eftersom alkoholen späds ut i blodet. 
  • Vilka förutsättningar din kropp har att hantera alkohol rent biologiskt, till exempel tål män ofta alkohol bättre än kvinnor. 

Det tar dessutom en stund innan alkoholen når blodet, så om du dricker snabbt kan du bli mer berusad än du tänkt dig. Tänk också på att du vänjer dig vid känslan, och efter en stund kanske du inte känner dig lika berusad längre trots att promillenivån i blodet är oförändrad.  

Låt bilen stå – även dagen efter

Det allra bästa är att alltid låta bilen stå dagen efter! Att försöka räkna ut när du kan köra igen ger en falsk trygghet, eftersom din förmåga att köra är begränsad även dagen efter. 

Alkohol och bilkörning – låt bilen stå dagen efter 

Kan man påskynda alkoholförbränning? 

Många tror att man kan förbränna alkohol snabbare genom att dricka kaffe, ta en kall dusch eller träna. Dock har forskning visat att dessa metoder inte påverkar alkoholförbränningen alls. Kroppen bryter ner alkohol i sin egen takt, och inget kan påskynda processen. (Källa: NIAAA) 

Förbränna alkohol – vad påverkar förbränningstiden? 

För den som vill veta exakt hur snabbt kroppen kan förbränna alkohol är det viktigt att ta hänsyn till individuella faktorer. 

  • Alkoholhalt och mängd: Högre alkoholhalt tar längre tid att bryta ner. Och givetvis spelar det roll hur mycket du druckit.
  • Kroppsvikt: Tyngre personer kan förbränna alkohol något snabbare.
  • Metabolism: En snabbare metabolism kan göra att alkoholen försvinner lite fortare.

Nykter betyder inte helt återställd 

Även om alkoholen har försvunnit ur kroppen kan effekterna finnas kvar. Studier har visat att personer kan ha nedsatt reaktionsförmåga med upp till 20 procent, trots att de inte längre har alkohol i kroppen eller känner sig bakfulla.

Vet du med dig att du ska köra bil dagen efter, eller utföra andra uppgifter som kräver koncentration, är det bra att planera alkoholintaget så att du inte blir full alls. Varannan alkoholfritt är till exempel ett bra knep.